Wij vinden voor u de leukste activiteiten en huisjes in de Ardennen – zonder extra kosten

Kanoën / Kajakken

 
Kanoen Ardennen
Kanoen Ardennen
Kanoen Ardennen
 
De bergachtige Ardennen zijn overgoten met wild stromende riviertjes. De Ourthe, de Amblève; door bossen en pittoreske stadjes stromen wateren die erom vragen bevaren te worden. Is raften iets te wild? Stap in een kajak en laat je meevoeren, lekker de rivier af kanoën in de Ardennen. Onderweg leg je aan bij een kiezelstrand om te lunchen of een verfrissende duik te nemen in het heldere water.Voor wie rustig wil genieten van de prachtige natuur, of met jonge kinderen wil varen zonder stroomversnellingen, kan op het meer van Nisramont terecht. Hier kan je uren peddelen in het natuurgebied ‘Les deux Ourthes’.

Iedereen met een zwemdiploma mag de kajak instappen om te kanoën. Zwemvesten worden verzorgd. Na een paar uurtjes peddelen word je opgewacht en weer netjes teruggereden naar het beginpunt.

friso vertelt
Kanoën is misschien wel de populairste activiteit hier in de omgeving. En dat is niet zo raar; kajakken is geschikt voor jong en oud, het is spannend maar niet gevaarlijk en je vaart altijd in een schitterende omgeving. Vanaf het water heb je een mooi zicht op de natuur en op de authentieke stadjes waar je doorheen komt.

Stroomversnelling

Er ontspringen vele watertjes in de bergachtige Ardennen. Al die stroompjes zoeken de snelste weg omlaag en vormen rivieren. De bekendste zijn de Amblève, de Ourthe en de zuidelijker gelegen Semois. Zelf woon ik dicht bij een stuwmeer in de Ourthe; het meer van Nisramont. Dat is aangelegd als waterkrachtcentrale en om de stroom van de rivier te kunnen beheersen. In de winter en het vroege voorjaar komt er plots veel smeltwater vrij; de stuwdam zorgt er dan voor dat er geen overstromingen ontstaan in lager gelegen delen. Mooie bijkomstigheid is het stuwmeer dat ontstaat; als je niet van stromend water houdt, of als er te weinig water in de rivier staat, kun je altijd met de kano nog op het meer terecht.
De rivieren worden beheerd door de Belgische overheid. Om ervoor te zorgen dat de natuur niet verstoord raakt door massatoerisme, worden aan slechts enkele bedrijven kano licenties gegeven. De kanoverhuur moet zich houden aan de regelgeving, bij een te lage waterstand mag er niet meer gevaren worden. Dat komt wel eens voor, vooral als er in de winter geen sneeuw is gevallen.

Waterpret

Ik vind kanoën een van de leukste activiteiten; het is zo fijn om actief te zijn op en rond het water. Vooral op warme dagen. Ga je met vrienden of familie een afvaart maken? Neem een lekkere lunch mee en ga op een kiezelstrandje even bijkomen van het gepeddel. Kijk even rustig om je heen. Je kunt forellen uit het water zien springen of een ijsvogeltje voorbij zien scheren.

De kanotochten die ik aanbied zijn goed georganiseerd. Je krijgt een complete uitrusting: een kajak (zitkuip,benen vooruit, dubbelbladige peddel) of Canadese kano (zitbankje, enkelbladige peddel), zwemvest en een waterdichte ton om je waardevolle spullen in mee te nemen. Je wordt bij het eindpunt weer opgehaald en teruggebracht naar de beginlocatie. Zelf slepen met spullen of boten hoeft niet.

Kinderen kunnen mee, maar ze moeten kunnen zwemmen. Een kano kan omslaan, houd er rekening mee dat je nat kunt worden. De temperatuur van het water is door de stroming vaak wat lager dan je denkt, een setje droge kleren is dus een aanrader. De meeste tochten zijn zo’n acht à negen kilometer lang en duren een uur of twee, langer kan natuurlijk ook.

Vanaf € 15,00 per persoon

    Vrijblijvend advies

    Wilt u direct een advies op maat, vul dan het onderstaande formulier in.