Wij vinden voor u de leukste activiteiten en huisjes in de Ardennen – zonder extra kosten

Speleogie – kruip in de grot

 
Speleologie Ardennen
Speleologie Ardennen
Speleologie Ardennen
 

Bij speleologie ga je de Ardense grotten in: een bijzondere ervaring voor iedereen die van avontuur houdt. Je daalt af in het binnenste van de aarde. Door smalle gangen en spleten maak je met een instructeur een ondergrondse tocht. De lamp op je helm is het enige lichtpuntje in de duistere Ardennen..

Trek kleren aan die vies mogen worden en zorg voor schoenen met stevige zolen, het kan glibberig worden…

Vanaf € 37,50 per persoon

friso vertelt Er zijn vele grottenstelsels in de Ardennen. De bekendste zijn de grotten van Han en Remouchamps. Daar kun je met een bootje in en je vaart dan langs ondergrondse zalen en prachtig verlichte stalactieten en stalagmieten. Dat is leuk voor toeristen die het rustig aan willen doen, maar het kan ook een stuk avontuurlijker. En dan noem je het speleologie: een uitdagende tocht door een grot, uitgerust met helm en een lampje.

Sensatie

Wat mij betreft een hoogtepunt op grote diepte; speleologie is echt een heel bijzondere activiteit. De grotten in de Ardennen zijn op natuurlijke wijze ontstaan en door erin af te dalen, reis je letterlijk terug in de tijd. Sommige grotten zijn duizenden jaren oud. Elke keer dat ik een grot inklim, beleef ik die sensatie opnieuw: het gevoel dat je opgeslokt wordt door moeder Aarde. In een grot heerst altijd dezelfde temperatuur,  als je je helmlampje uitdoet en even niet beweegt, zijn de koelte, het duister en de stilte echt alles overweldigend. Heel gaaf.

Fysiek

Naast de natuurbeleving is de fysieke uitdaging een pluspunt. Je hoeft niet sterk te zijn, maar wel slim. Het is niet zwaar, maar sommige passages vragen om de juiste techniek. De instructeur helpt je om door spleten en smalle gangen te manoeuvreren; je wordt gegarandeerd lekker modderig. Het is spannend, en door de bijzondere omstandigheden een unieke ervaring. Er zijn in de hele Ardennen grotten en gangenstelsels op verschillende dieptes en dus kun je op verschillende niveaus aan speleologie doen. Voor gezinnen met jonge kinderen heb ik mooie locaties, maar ook voor de ervaren outdoor-fan is er veel te halen: wat dacht je van een abseil in een grot? Het kan hier allemaal.

Indrukwekkend

Voor het televisieprogramma ‘BNN 3 op reis’ heb ik presentatrice Geraldine Kemper een mooie grot ingestuurd. Dat vond ze heftig, maar fantastisch. Als je een idee wil krijgen van speleologie, kijk dan eens naar haar filmpje.

Bij elke speleo krijg je van de uitvoerder een helm met lamp. Bij de klimgrotten krijg je een gordel en wordt je gezekerd. Zorg dat je stevige schoenen draagt en kleding die vies mag worden. Als je echt claustrofobisch bent, ga dan niet mee.

Vanaf € 37,50 per persoon

    Vrijblijvend advies

    Wilt u direct een advies op maat, vul dan het onderstaande formulier in.